Peru

Peru
Don Hernan, Don Dante och Don Cladio vid Colca Canyon

lördag 20 december 2014

Att fira julen

Det känns intressant att reflektera över varför vi firar jul.

Ordet jul är i sig ett fornnordiskt ord som är så gammalt så vi idag inte vet vad ordet betyder men vi vet att ordet härstammar från det hedniska firandet. Det naturliga är idag att tänka att vi firar Jesu födelse. Enligt historiker föddes Jesus förmodligen år 6 och det kan bero på att hur vi bestämt mäta tiden i kalendarier skiftat. Men mest sannolikt föddes han på våren/sommaren.

Jesu födelse firades inte de första århundradena utan man firade istället vintersolståndet som enligt den tidens kalender inföll runt den 25 december.  Man tror firandet av denna dag var en dyrkan av årets mörkaste tid, då det tolkades som ett uppvaknande av naturen. När kristendomen infördes bestämde man fira Jesu födelse detta datum, troligen för att det redan var ett datum som firades och gjorde övergången till den nya tron lättare. Istället för att fira ljuset firade man solens skapare "det sanna ljuset , som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen", Joh 1:9.

Så julen är en blandning av fornordisk tro blandat med kristendom och lite annat smått och gott. Julen är vår i särklass viktigaste högtid idag. Vi värderar att umgås med nära & kära, vara lediga och njuta av god mat och tänker inte särskilt mycket på vad det egentligen är vi firar.

Inka indianerna firar såväl vinter- som sommarsolståndet. Den 21 december 2012 var ett speciellt firande. Man sa att det var ett datum när fyra solar stod på rad, som inte hänt på 126 miljoner år. Vi skulle nu gå in i en ny tid. Vår ras börjar utveckla sig från Homo Sapiens till Homo Luminus, där vårt medvetande höjs till en ny nivå. Vintersolståndet är en ny början. Vi tackar för det vi fått under året och lämnar det vi inte vill ha kvar i våra liv och fokuserar på vad vi nu vill ha in i våra liv.

Imorgon firar jag vintersolståndet genom en vacker ceremoni, en despacho. En despacho är en symbol av att hedra livet. Vi ger först till despachon det vi vill ha in i våra liv för att sedan motta det, Ayni. Ayni är ett central begrepp i inkamedicinen och innebär att först ge det vi vill ha i våra liv utan förbehåll för att sedan ha full tilltro till att få det själv, "idag du, imorgon jag". Man kan också beskriva det som att det vi säger, tänker och gör kommer också avspegla sig i våra liv. Universum skapar dig på det sätt du väljer att se dig själv.

Se ditt mest storslagna jag och sikta på att skapa dig så i varje tanke, ord & handling, "walk the talk". Vad finns det för mening med att förminska sig själv och inte låta alla ta del av ditt vackraste jag, allra helst du själv?


Utsikt över Colca Canyon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar