Peru

Peru
Don Hernan, Don Dante och Don Cladio vid Colca Canyon

tisdag 2 december 2014

Det var en gång

ett folk som vandrade för 25-30 000 år sedan från Himalayas berg. De vandrade genom Kina och Sibirien och över Berings sund på isarna och spred sig sedan ner över Nord- och Sydamerika. De bildade olika stammar och kulturer. Den energi medicin de praktiserade sägs vara 5-10 000 år gammal. Inkariket bildades vid 1200 talet och språket var quechua.

På 1500 talet invaderades de av spanjorer. En grupp på ca 10 000 människor bestämde sig för att fly för att bevara sin medicin. En grupp flydde till djungeln och en grupp till bergen. De spanjorer som följde efter dog längst vägen och därför blev denna grupp som flydde bara en myt.

På 1950 talet bestämde sig antropologen Oscar Nunez del Prado för att utforska myten. Han reste runt bland bergsbyarna och fråga sig fram efter det försvunna folket. Han kom till berget Ausangate och fortsatte bortom via glaciärerna och kom fram till en bebyggelse med flera samhällen som kallas Q'eros. Han möttes av männen och han frågade dem var deras familjer var. Männen svarade: vår far är solen och vår mor är jorden. De bar kläder med de typiska färgerna och mönstren från Inkariket och pratade quechoa. DNA test har visat att de verkligen är ättlingar i rakt led från inkafolket.

Först på 1980 talet kom de första indianerna ner från Q'eros efter att ha tolkat sina profetior. Profetiorna sa att när glaciärerna började smälta, en tår på himlen visa sig (hålet i ozonlagret) och kondorerna började dö ut så var det dags att sprida sin medicin och läror vidare. De visste att det var västvärlden som i framtiden skulle hålla deras medicin vid liv. Västvärlden som en gång i tiden velat förinta dem.


Profetian om de smältande glaciärerna berättade Don Marianos farfar om för honom, vilket skedde 1976. Don Mariano är närmare 80 år gammal idag och jag fick krama om honom för några dagar sedan. Han är en Kuruk Akuyek, en äldste bland shamanerna/pacosarna, vald att leda deras medicin fram.

De kallar sig Paco, som den närmaste översättningen ger oss ordet medicinman/präst. De tar även namnet shaman då vi i väst har lättare att ta till oss den benämningen. Det finns inte så många Pacos kvar och de flesta är gamla. De unga vill leva de västerländska livet med rinnande vatten och TV. De reser därför runt och sprider sin medicin med oss i väst.

De vet att det är vi som kommer låta deras läror leva vidare. Lärorna om att hålla hälsa & jorden genom att ta hand om hela vår kropp (och därigenom hela moder jord) genom healing. Enligt dem består vi av fyra lager och inte bara två som vi i väst ofta tolkar det som; kropp & psyke. De talar även om själen och vår energikropp anden.


När jag mötte medicinen förvånades jag över alla dess likheter med yogan och då främst att chakran var detsamma. När jag lärde mig historien kan jag bara förvånas över att lärdomen hållits vid liv genom tusentals år utan skriftspråk. Skriftspråk för quechoa kom bara för några år sedan. Det är en kort sammanfattning om historien såsom jag tagit till mig. Historien som är som en vacker, dramatisk, magisk och spännande saga.

                                                      Apu Ausangate 6 384 m ö h

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar